Bacaan Doa Qunut Dalam Rumi


Bacaan Doa Qunut dalam bacaan rumi.
Allah humah dini fiman hadait.
Wa’a fini fiman ‘afait.
Watawallani fiman tawalait.
Wabarikli fimaa a’tait.
Waqinii syarramaa qadzait.
Fainnaka taqdhi wala yuqdha ‘alait.
Wainnahu layadziluman walait.
Walaa ya’izzuman ‘adait.
Tabaa rakta rabbana wata’alait.
Falakalhamdu ‘ala maaqadzait.
Wastaghfiruka wa’atubu ilaik.
Wasallallahu ‘ala Saidina Muhammadinin nabiyil ummiyi waala aalihi wasahbihi wasalam.

Bacaan Dalam Solat Rumi
 1.Doa Iftitah dalam bacaan rumi.

Allahu akbar kabiraw-walhamdu lillahi kathiraw-wasubhanallahi bukrataw-wa-asila.Wajjahtu wajhia lillazi fataras sama-wati wal-ardha hanifam-muslimaw-wama ana minal-musyrikin.Inna salati wanusuki wamahyaya wamamati lillahi rabbil'alamin.La syarikalahu wabiza-lika umirtu wa ana minal muslimin.


2.Bacaac Doa Al-fatihah


Bismi Llâhi r-rahmâni r-rahîm Al-hamdu liLlâhi rabbi l-`âlamîn Ar-rahmâni r-rahîm Mâliki yawmi d-dîn Iyyâka na`budu wa'iyyâka nasta`în Ihdina s-sirâta l-mustaqîm Sirâta llazîna an`amta `alayhim ghayri l-maghdhûbi `alayhim wala dh-dhâllîn
3.Doa bacaan ketika ru'kuk dalam bacaan rumi.SUBHANA RABBIYAL 'ADZIMI WABIHAMDIH. 3X
4.Doa bacaan ik'tidal dalam bacaan rumi.


SAMI'ALLAHU LIMAN HAMIDAH.


(RABBANA LAKAL HAMDU.)

5.Doa bacaan ketika sujud dalam bacaan rumi.

SUBHANA RABBIYAL A'LA WABIHAMDIH. 3X

6.Doa bacaan ketika duduk antara dua sujud dalam bacaan rumi.


RABBIGHFIRLI WARHAMNI WAJBURNI WARFA'NI WARZUQNI WAHDINI WA'AFINI WA'FU 'ANNI.

7.Bacaan Ketika Tahiyat Awal dalam Rumi:


Attahiyyatul Mubarakaatush sholawaatuth thayyibatu lillaah,

Assalaamu’alaika ayyuhan nabiyyu warahmatullaahi wabarakaatuh,

Assalaamu’alaina wa’alaa ‘ibaadillaahish shoolihiin. Asyhadu allaa ilaaha illallaah,

 Waasyhadu anna Muhammadan rasuulullaah.

 Allahhumma sholli ‘alaa Saidina Muhammad wa ‘ala aalihi Saidina Muhammad”
8.Bacaan Ketika Tahiyat Akhir dalam Rumi:


Attahiyyatul Mubarakaatush sholawaatuth thayyibatu lillaah,


Assalaamu’alaika ayyuhan nabiyyu warahmatullaahi wabarakaatuh,

Assalaamu’alaina wa’alaa ‘ibaadillaahish shoolihiin. Asyhadu allaa ilaaha illallaah,

Waasyhadu anna Muhammadan rasuulullaah.

 Allahhumma sholli ‘alaa Saidina Muhammad wa ‘ala aalihi Saidina Muhammad (#) kamaa sholaita ‘ala saidina Ibrahiim wa ‘ala aalihi saidina Ibrahiim, wa baarik ‘ala saidina Muhammad wa ‘ala aalihi saidina Muhammad, kamaa baarakta ‘ala saidina Ibrahiim wa ‘ala aalihi saidina Ibrahiim, fil alamina innaka hamiidum majiid.”

Doa Iftitah dalam bacaan rumi.


Allahu akbar kabiraw-walhamdu lillahi kathiraw-wasubhanallahi bukrataw-wa-asila.Wajjahtu wajhia lillazi fataras sama-wati wal-ardha hanifam-muslimaw-wama ana minal-musyrikin.Inna salati wanusuki wamahyaya wamamati lillahi rabbil'alamin.La syarikalahu wabiza-lika umirtu wa ana minal muslimin.

Bacaan Doa Selepas Azan Rumi


Allahumma rabba hazihid da' watittamah.
Wassolatil qaimah.
Ati saiyidana Muhammadanil wasilata wal fadhilah.
Wassyarafa waddarajatal 'aliatar rafi'ah.
Wab'athhul maqamal mahmudal lazi wa'adtah.
Innaka laatukhliful mi'ad.


Menjawab Seruan Azan:

Jika kita mendengar seruan azan yang dilaungkan muadzin (tukang azan@bilal), hendaklah kita menyahut, mengikut atau menjawab apa yang diucapkan dalam azan yang diserukan dengan perlahan-lahan, cuma pada bacaan :-

"Haiyaalas solah" dan "Haiyaalal falah" maka kita ucapkan "Laa haulawala quwwata illa billa hil alyyil aadzim" maksudnya "Tiada daya upaya dan kekuatan ku kecuali dengan pertolongan Allah".

"Assolaatu khairun minan naum" maka kita ucapkan "Syadaqta wa barirta waana mina syaahidiin" maksudnya " Benarlah dan mendapat kebaikanlah engkau dan aku adalah daripada yang menyaksikan".


Menjawab Bacaan Qamat:

Jika kita sembahyang berjemaah, maka yang membacakan Qamat itu cuma seorang sahaja contohnya muadzin (tukang azan@bilal), tidak perlu lagi kita Qamat. Bagaimanapun untuk beroleh pahala hendaklah kita menyahut, mengikut atau menjawab apa yang diucapkan dalam Qamat yang dibacakan oleh muadzin dengan perlahan-lahan, cuma pada bacaan:-

"Haiyaalas solah Haiyaalal falah" maka kita ucapkan "Laa haulawala quwwata illa billa hil alyyil aadzim" maksudnya "Tiada daya upaya dan kekuatan ku kecuali dengan pertolongan Allah".

"Qadqamatis solah Qadqamatis solah" maka kita ucapkan "Aqaamahallahu wa adaamahaa" maksudnya "Semoga Allah menjadikan Solat ini berdiri terus dan kekal"


( Semoga paparan ini sedikit sebanyak dapat mambantu pemahaman kita, penulisan dalam rumi hanyalah sekadar panduan sahaja dan tidak boleh digunakan bagi menggantikan sebutan asal tulisan jawi )

Niat Sembahyang Jumaat Rumi


Usalli fardhaz Juma'ati raka'ataini adaan makmuman lillahi ta'ala
Ertinya:
Sahaja aku sembahyang fardhu Jumaat dua rakaat mengikut imam tunai kerana Allah Ta'ala.

Niat Sembahyang Isyak Dalam Rumi


Usalli fardhaz 'isya'i arba'a raka'atin (*) adaan lillahi ta'ala Ertinya: Sahaja aku sembahyang fardhu 'isyak empat rakaat (*) tunai kerana Allah Ta'ala. * tambahkan makmuman (mengikut imam), jika sembahyang berjemaah

Niat Sembahyang Magrib Dalam Rumi


Usalli fardhal maghribi thalatha raka'atin ada-an lillahi ta'ala.

( Niat Dalam Hati Sewaktu Takbiratul-Ihram: Sahaja aku solat fardhu maghrib tiga rakaat kerana Allah ta'ala )

Niat Sembahyang Asar Dalam Rumi


Usalli fardhal 'asri arba'a raka'atin ada-an lillahi ta'ala.

( Niat Dalam Hati Sewaktu Takbiratul-Ihram: Sahaja aku solat fardhu asar empat rakaat kerana Allah ta'ala )

Niat Solat Zohor Dalam Rumi


Usalli fardhaz dzuhri arba'a raka'atin ada-an lillahi ta'ala.

( Niat Dalam Hati Sewaktu Takbiratul-Ihram: Sahaja aku solat fardhu zohor empat rakaat kerana Allah ta'ala )

Niat Solat Subuh Dalam Rumi


Usalli fardhas subhi rak'ataini ada-an lillahi ta'ala.

( Niat Dalam Hati Sewaktu Takbiratul-Ihram: Sahaja aku solat fardhu subuh dua rakaat kerana Allah ta'ala )

Bacaan Doa Selepas Solat Fardu Rumi


Doa wirid Selepas Solat Fardhu Tulisan Arab – Rumi dan Ertinya - Solat fardhu atau solat wajib adalah ibadah yang sangat tinggi kedudukannya dalam Islam, kerana ia merupakan ibadah yang pertama kali dihisab kelak di hari akhir. Kerana itu sebagai seorang muslim kita wajib untuk selalu menjaga ibadah yang satu ini. Solat tidak boleh ditinggalkan, bahkan ketika sedang sakit pun. Boleh dilakukan dengan berdiri, duduk atau bahkan dengan tidur.

Ada 5 waktu solat yang harus dikerjakan, iaitu Subuh, Zuhur, Asar, Maghrib dan Isya '. Jumlah seluruh rakaatnya ada 17 rakaat. Itu adalah solat wajibnya. Disamping itu boleh juga ditambah dengan solat-solat sunnah, baik yang rawatib maupun yang ghoiru rawatib. Tujuannya adalah untuk menambah kesempurnaan ibadah kita, atau juga untuk menutupi kekurang sempurnaan kita dalam melaksanakan solat wajib.

Doa Pilihan Selepas Solat Fardhu 5 Waktu Yang Masyhur Arab dan Rumi


Solat dalam bahasa Arab bererti doa. Walaupun bacaan-bacaan yang ada dalam solat tidak semua berupa doa. Bahkan kalau kita lihat dalam bacaan solat yang berupa doa hanya bacaan ketika duduk diantara dua sujud. Namun kita dianjurkan juga untuk menambah doa ketika tasyahud akhir sebelum salam. Dan tentu saja kemudian berdoa selepas solat fardhu ini.

Dan berikut ini beberapa doa selepas solat fardhu yang popular dibaca di masyarakat. Saya tuliskan dalam bentuk doa tulisan arab dan latin juga artinya.

Sesuai dengan yang diajarkan para ulama dan kyai, adab berdoa adalah bermula dengan memuji kepada Allah, lalu disambung dengan sholawat kepada Nabi, baru inti doanya disampaikan.
Doa Selepas Solat Fardhu
بسم الله الرحمن الرحيم
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرِّحِيْمِ. اَلْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ. حَمْدًا يُوَافِىْ نِعَمَهُ وَيُكَافِئُ مَزِيْدَهُ. يَارَبَّنَالَكَ الْحَمْدُ وَلَكَ الشُّكْرُ كَمَا يَنْبَغِىْ لِجَلاَلِ وَجْهِكَ وَعَظِيْمَ سُلْطَانِكَ

BISMILLAAHIRRAHMAANIRRAHIIM
ALHAMDU LILLAAHI rabbil 'aalamiin. HAMDAY YU-WAAFII NI'AMAHUU WA YUKAAFI'U MAZIIDAH. YAA RABBANAA lakalhamdu WA LAKASY syukru KA-MAA YAMBAGHIILIJALAALIWAJHIKA WA 'AZHIIMISUL-THAANIK.

Ertinya:

"Dengan menyebut nama Allah, Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Segala puji bagi Allah, tuhan semesta alam. Pujian yang setanding dengan nikmat-nikmat-nya dan menjamin tambahannya. Wahai tuhan kami, bagi-Mu-lah segala puji, dan bagi-Mu-lah segala syukur, sebagaimana layak bagi keluhuran zat-Mu dan keagungan kekuasaan-Mu '

Lalu dilanjutkan membaca sholawat Nabi:

اَللهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ. صَلاَةً تُنْجِيْنَابِهَا مِنْ جَمِيْعِ اْلاَهْوَالِ وَاْلآفَاتِ. وَتَقْضِىْ لَنَابِهَا جَمِيْعَ الْحَاجَاتِ.وَتُطَهِّرُنَا بِهَا مِنْ جَمِيْعِ السَّيِّئَاتِ. وَتَرْفَعُنَابِهَا عِنْدَكَ اَعْلَى الدَّرَجَاتِ. وَتُبَلِّغُنَا بِهَا اَقْصَى الْغَيَاتِ مِنْ جَمِيْعِ الْخَيْرَاتِ فِى الْحَيَاةِ وَبَعْدَ الْمَمَاتِ اِنَّهُ سَمِيْعٌ قَرِيْبٌ مُجِيْبُ الدَّعَوَاتِ وَيَاقَاضِىَ الْحَاجَاتِ.

ALLAAHUMMA SHALLIWASALLIM 'ALAA SAYYIDINAA muhammadiw WA' ALAA AALI SAYYIDINAA MUHAMMAD. SHALA ATAN TUN AJIHNAA bihaa MINJAMII'IL AHWAALI WAL AAFAAT. WA TAQDHII LANAA BIHAA JAMII'AL HAAJAAT. WA TUTHAHHIRUNAA BIHAA MIN JAMII'IS SAYYI'AAT. W ATARFA 'UN A A BIHAA' indaka 'A'LADDARAJAAT. WA TUBALLIGHUNAA BIHAA AQSHAL GHAAYAATI MIN jamii'il KHAIRAATIFIL HAYAATIWA ba'dal MAMAAT. INNAHU samii'un QARIIBUM MUJIIBUD da'awaat WAYAA QAADHIYAL HAAJAAT.

ertinya:

"Wahai Allah! Limpahkanlah rahmat dan kesejahteraan kepada penghulu kami, Nabi Muhammad, dan keluarganya. Yaitu rahmat yang dapat menyelamatkan kami dari segala ketakutan dan penyakit, yang dapat memenuhi segala keperluan kami, yang dapat men-sucikan diri kami dari segala keburukan, yang dapat mengangkat kami ke derajat tertinggi di sisi-Mu, dan yang dapat menyampaikan kami kepada tujuan maksimal dari segala kebaikan, baik semasa hidup maupun sesudah mati. Sesungguhnya dia (Allah) Maha Mendengar, Maha Dekat, lagi Maha memperkenankan segala doa dan pemohonan, wahai zat yang maha memenuhi segala keperluan (hamba-Nya) "

Setelah membaca puji-pujian dan sholawat, barulah kemudian membaca doa selepas solat. Dan ini lah beberapa doa sesudah solat fardhu yang popular di masyarakat.

DOA SELEPAS SOLAT FARDHU 1

اَللهُمَّ اِنَّا نَسْئَلُكَ سَلاَمَةً فِى الدِّيْنِ وَالدُّنْيَا وَاْلآخِرَةِ وَعَافِيَةً فِى الْجَسَدِ وَصِحَّةً فِى الْبَدَنِ وَزِيَادَةً فِى الْعِلْمِ وَبَرَكَةً فِى الرِّزْقِ وَتَوْبَةً قَبْلَ الْمَوْتِ وَرَحْمَةً عِنْدَ الْمَوْتِ وَمَغْفِرَةً بَعْدَ الْمَوْتِ. اَللهُمَّ هَوِّنْ عَلَيْنَا فِىْ سَكَرَاتِ الْمَوْتِ وَالنَّجَاةَ مِنَ
النَّارِ وَالْعَفْوَ عِنْدَ الْحِسَابِ

ALLAAHUMMA INNAA Nas'aluka SALAAMATAN FTDDIINI waddun-YAA WAL aakhirah. WA 'Aafiya-TAN FIL jasadi WA SHIHHATAN FIL badani WA ZIYAADATAN FIL' ILMI WA barakatan FIRRIZQI WA TAUB ATAN Qablal MAUT WA RAHM ATAN 'INDALMAUT WA maghfiratan BA'D AL MAUT. ALLAAHUMMA hawwin 'ALAINAA FII sakaraatil MAUT WAN NAJAATA MINAN naari WAL' afwa 'INDAL hisaab.

Ertinya:

"Wahai Allah! Sesungguhnya kami memohon kepada-Mu kesejahteraan dalam agama, dunia dan akhirat, keafiatan jasad, kesihatan badan, tambahan ilmu, keberkatan rezeki, taubat sebelum datang maut, rahmat pada masa datang maut, dan ampunan setelah datang maut. Wahai Allah! Sediakan pencapaian kami dalam menghadapi sakratul maut, (berilah kami) keselamatan dari api neraka, dan keampunan pada saat dilaksanakan hisab '

DOA SELEPAS SOLAT 2

اَللهُمَّ اِنَّا نَعُوْذُبِكَ مِنَ الهَمِّ والحَزَنِ, و نَعُوْذُبِكَ مِنَ الْعَجْرِ وَالْكَسَلِ و نَعُوْذُبِكَ مِنَ الجُبْنِ و الْبُخْلِ و نَعُوْذُبِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ  وَقَهْرِ الرِّجَالِ

ALLAAHUMMA INNAA NA'UUDZU BIKA MIN AL HAMMI WAL HAZANI, WA WA'UUDZUBIKA MINAL 'ajzi wal kasali, WA NA'UUDZUBIKA MINAL jubni WAL bukhli, WANA'UUDZUBIKA MIN gholabatid Daini WA QOHRIR rijaali

ertinya:

"Ya Allah, sesungguhnya kami berlindung kepada Mu dari kegelisahan dan kesedihan, dan kami berlindung kepadaMu dari sifat lemah dan malas, dan kami berlindung kepadaMu dari sifat pengecut dan bakhil, dan kami berlindung kepadaMu dari hutang dan paksaaan orang."

DOA SELEPAS SOLAT 3


اَللهُمَّ اِنَّا نَعُوْذُبِكَ مِنْ عِلْمٍ لاَيَنْفَعُ وَمِنْ قَلْبٍ لاَيَخْشَعُ وَمِنْ نَفْسٍ لاَتَشْبَعُ وَمِنْ دَعْوَةٍ لاَيُسْتَجَابُ لَهَا
ALLAAHUMMAINNAA NA'UUDZU BIKA MIN 'ILMIN LAA yanfa' W AMIN qalbin LAA yakhsya 'W AMIN NAFSIN LAA TASYBA' wamin DA'WATIN LAA YUSTAJAABU lahā.

ertinya:

" 'Wahai Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-mu dari ilmu yang tidak bermanfaat, dari hati yang tidak khusyu ', dari jiwa yang tidak kenal puas, dan dari doa yang tak terkabul "

DOA SELEPAS  SOLAT FARDHU 4

رَبَّنَااغْفِرْلَنَا ذُنُوْبَنَا وَلَوَالِدِيْنَا وَلِمَشَايِخِنَا وَلِمُعَلِّمِيْنَا وَلِمَنْ لَهُ حَقٌّ عَلَيْنَا وَلِمَنْ اَحَبَّ وَاَحْسَنَ اِلَيْنَا وَلِكَافَّةِ الْمُسْلِمِيْنَ اَجْمَعِيْنَ

RABBANAGH FIRLANAA dzunuubanaa WA Liwaa-LIDIINAA WALIMASYAAYIKHINAA WA LIMU'ALLI-MIENAA WA LIMAN LAHUU H AQQUN 'ALAIN AA WA LIM AN ahabba WA ahsana ILAINAA WA LIKAAFFATIL MUS LIMUN A ajma'iin.

ertinya:

" 'Wahai Tuhan kami! Ampunilah dosa-dosa kami, dosa-dosa orang tua kami, para sesepuh kami, para guru kami, orang-orang yang mempunyai hak atas kami, orang-orang yang cinta dan berbuat baik kepada kami, dan seluruh umat islam '

DOA SELEPAS SOLAT FARDHU 5

رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا اِنَّكَ اَنْتَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ وَتُبْ عَلَيْنَا اِنَّكَ اَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيْمُ

RABBANAA taqabbal MINNAA INNAKA ANTAS Samii'ul 'ALIIM, WA TUB' ALAINAA INNAKA antat TA WWA Abur RAHIIM.

ertinya:

Wahai Tuhan kami, perkenankanlah (permohonan) dari kami, sesungguhnya Engkau Maha Mendengar Lagi Maha Mengetahui. Dan terimalah taubat kami, sesungguhnya Engkau Maha Menerima Taubat lagi Maha Penyayang.

رَبَّنَا أَتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي اْلأَخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

RABBANAA aatinaa FIDDUNNYAA HASANAH, WA FIL aakhirati HASANAH, waqinaa 'adzaa BAN NAAR.

ertinya:
Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan hidup di dunia dan kebaikan hidup di akhirat, dan jagalah kami dari siksa api neraka.

Lalu ditutup dengan sholawat kepada Nabi dan pujian kepada Allah.

وصلى الله على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه وسلم والحمد لله رب العالمين

Washallallaahu 'ALAA SAYYIDINAA MUHAMMA-DIN WA'ALAA AALIHIWA SHAHBIHIIWA SALLAM, WAL HAMDU LILLAAHIRABBIL' AALAMIIN.

ertinya:

Semoga Allah memberikan rahmat dan kesejahteraan kepada penghulu kami, Nabi Muhammad, keluarga dan sahabatnya dan segala puji bagi Allah, Tuhan Semesta Alam


Itulah doa selepas solat fardhu 5 waktu yang biasa dibaca di masyarakat yang boleh saya kongsikan kali ini, semoga kita dapat mengamalkanya setiap hari. Yang paling penting adalah kita boleh menjaga tetap istiqomah dalam solat dan berdoa. Kerana dengan berdoa kita menunjukkan kerendahan diri kita di hadapan Allah, dan terhindar dari sifat sombong. Semoga bermanfaat.

BACAAN WIRID SELEPAS SOLAT FARDHU DALAM RUMI


Diringkaskan dari kitab ‘hidayatus salikin’, selepas solat bacalah:
1. ASTAGHFIRULLAH (3KALI)
2. ASTAGHFIRUL LAH HAL A’ZIM ALLAZI LAA ILA HA ILLA HUWAL HAYYUL QOYYUM WA A TUBU ILAIH
3. ALLAHUMMA AJIRNA MINANNAR (3KALI)
4. ALLAH HUMMA ANTAS SALAM WAMINKASSALAM, WA ILAIKA YA U’DUS SALAM, FAHAYYINAA ROBBANA BISSALAM, WA ADKHILNAL JANNATA DAROS SALAM, TABAROKTA ROBBANA WA TA NGALAITA, YA ZAL JALALI WAL IKROM.
5. A UZUBILLAHI MINASSYAITHONIRRAJIM, BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM, ALHAMDULILLAHIRABBIL NGALAMIN, ARRAHMANIRRAHIM, MAALIKIYAU MIDDIN, IYYAKANAKBUDU WA IYYA KANASTAIN, IHDINASSIRO THOL MUSTAQIM, SYIRO THOL LAZINA AN AMTA NGALAIHIM, GHAIRIL MAGH DHUBI NGALAIHIM, WALADDHOOOLLIN. AMIIN.
6. WA ILA HUKUM ILAAHUN WAAHIDUN, LAA ILAHA ILLA HUWARRAHMAANURRAHIM, ALLAHULAA ILAA HA ILLA HUWAL HAYYUL QAYYUM, LAA TAK KHUZUHU SINATUWWALA NAUM, LAHU MA FISSAMAWAA TIWAMA FIL ARD, MAN ZALLAZII YASYFA’U NGINDAHU ILLAA BI IZNIH, YAKLAMU MAA BAINA AIDIIHIM WAMA KHOLFAHUM, WALAA YUHIITUNA BI SYAI IN MIN NGILMIHI ILLAA BIMA SYAA’, WA SYI NGA’ KURSIYYUHUSSAMAWAATI WAL ARD, WA LAA YA U DHUHU HIFZHUHUMA, WA HUWAL NGA LIYYUL NGAZIM.
7. SYAHIDALLAHU ANNAHU LAA ILAA HA ILLAA HUWA WALMALA IKATU WA ULUL NGILMI QAIMAN BIQIST, LAA ILAA HA ILLA HUWAL NGAZIZUL HAKIM. INNADDIINA NGINDALLAHIL ISLAAM.
8. QULILLAA HUMMA MALIKAL MULKI TU’TIL MULKA MAN TASAA’, WATAN ZI NGUL MULKA MIMMAN TASAA’, WATU NGIZZU MAN TASAA’, WA TU ZILLU MAN TASAA’, BI YA DIKAL KHAIR INNAKA NGALA KULLI SYAI’IN QADIIR. TULIJUL LAILA FINNAHAR, WA TUU LIJUNNAHARRA FILLAILI, WATUKH RIJUL MAYYITA MINAL HAYYI, WA TARZUQU MAN TASAA’ U BI GHAIRI HISAB.
9. SUBHAANALLAH (33@100KALI) pahala seperti mengerjakan haji dan umrah.
10. SUBHAANALLAH WABIHAM DIHI pahala di ampunkan dosa walau sebanyak buih dilautan.
11. ALHAMDULILLAH (33@100KALI) pahala seperti berperang fisabilillah.
12. ALHAMDULILLAHI NGALA KULLI HALIN
13. ALLAHUAKBAR (34@100KALI)
14. LAA ILAA HA ILLALLAH WAHDAHU LAA SYAARIIKALAH, LAHUL MULKU WA LAHULHAMDU WA HUWA NGALA KULLI SYAI’IN QADIR. WALA HAWLAWALA QUWWATA ILLAA BILLAA HIL NGALIYYIL NGAAZIIM. Pahala meluaskan dan membanyakkan tanaman di syurga.
15. ALLAHUMMA LAA MAANI NGA LIMAA AK THOI TA, WA LAA MUQTIYA LI MAA MANA’TA, WA LAA RADDA LI MAA QO DHOI
TA, WA LAA YAN FA NGU ZHAL JADDI MINKAL JADDU.
16. ALLAA HUMMA SOLLI NGALAA SAYYIDINAA MUHAMMADIN NGABDIKA WA RASUULIKANNABIYYIL UMIYYI, WA NGALA AALIHI WASOHBIHI WASALLAM, KULLAMA ZAKAROKAZZAKIRUUNA, WA GHOFALA NGAN ZIKRIKAL GHOFILUUN, WARO DHI YALLAAHU TABAROKA WA TA NGALA NGAN SAADAATINAA ASH HAABI SAYYIDINAA RASUULILLAAHI AJMA NGIN.
17. WA HASBUNAALLAHU WA NIKMAL WAKIIL. WA LAA HAWLAWALAA QUWWATA ILLAA BILLAAHIL NGALIYYIL NGAZIM.
18. ASTAGHFIRULLAH (3KALI)
19. YAA LATIF FU YAA KAFI, YAA HAFIZU YAA SYAFI, YAA LATIIFU YAA KAFII, YA HAFIIZU YAA SYAAFI, ALLAH, YAA LATIIFU YAA WAAFI, ALLAH, YA KAARIIMU ANTALLAH
20. LAA ILAA HA ILLALLAH (10KALI) pahala seperti memerdekakan hamba.
21. LAA ILAAHA ILLALLAH MUHAMMADUR RASUULULLAH, KALIMATU HAQQUN NGALAIHI NAHYA WA NGALAINA NAMUT, WA NGALAIHAA WABIHAA NUB NGASU INSYA ALLAHU TA NGALA MINAL AA MINIINA BIROHMATILLAHI WA KAROMIHI.
22. BISMILLAAHIRRAHMAANIRRAHIIM. QULHUWALLAHU AHAD, ALLAHUSSOMAD, LAM YAA LID WALAM YUULAD, WALAM YAA QULLAHU QUFUWAN AHAD (3KALI) pahala seperti membaca seluruh Al-Quran.